úterý 26. července 2016

Není špendlík, jako špendlík

... polozapomenuté ovoce  Špendlík žlutý je odrůda slivoně a od pradávna se vyskytuje především na Moravě a Slovensku, je oblíbená a vyhledávaná pro své oválné žluté plody, tvarově připomínající žluté švestky. Často zvaná jako bílé trnky nebo bílé trnečky, na Slovensku jako Belice, Belovice, Biele slivky. Zraje koncem července, využívá se pro přímý konzum,  na pekařské účely, nejvíce využívaná vždy byla k výrobě aromatických výtečných marmelád a rovněž se z něj vyrábí chutná a příjemně aromatická pálenka. Špendlíkem bývá někdy chybně nazýván i obecně rozšířený myrobalán, ten je však kulatý a ani zdaleka nedosahuje chuťových kvalit špendlíku žlutého. V minulosti byl špendlík využíván i jako podnož, od této praxe se ale pro jeho nižší odolnost vůči mrazu a nižší plodnosti ustoupilo. Hodí se i do vyšších poloh. Odrůda je samosprašná a k šarce středně tolerantní. Špendlíky už prakticky v přírodě nenajdeme. Poslední stromy rostou na Moravě.

ŠPENDLÍKOVÁ MARMELÁDA
« ŠPENDLÉKOVÁ »

1 kg špendlíků
500 g cukru
1 balíček želírujícího přípravku 2 : 1
1 lžička rumu do každé sklenice

Očištěné a vypeckované ovoce nakrájíme, rozemeleme nebo prolisujeme. Obsah želírujícího přípravku smícháme s cukrem a nasypeme na ovoce. Za stálého míchání přivedeme k varu, vaříme cca 3 minuty. Odebereme případnou pěnu, horkou marmeládu opatrně nalijeme do skleniček, do každé skleničky dáme 1 lžičku rumu, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.
 
Dobrou chuť! 


Zbylé dozrávající plody postupně sbíráme, půlíme a dáváme do kvasu, protože pálenka u nás zvaná Špendlékovica je opravdu vynikající :o)
A co vy, roste u vás pravý Špendlík žlutý a umíte je rozeznat od myrobalánu nebo mirabelky?

8 komentářů:

  1. Krásná úroda a pro mě opravdu poučení :) U nás v okolí rostou asi ty mirabelky - menší kuličky a žluté nebo červené.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Letošní úroda špendlíků je opravdu bohatá. Co se týká těch mirabelek, tak s těmi to bude ještě složitější, protože najít pravou mirabelku je už pomalu také vzácnost. Asi to budou ve většině případů myrobalány, ale čert, aby se v tom vyznal :o)

      Vymazat
  2. Mne sa zdá, že u nás rastú na niekoľkých miestach okolo cesty, všimla som si ich už vlani, ale nestihla som sa pri nich bzastaviť, ale po prečítaní tvojho príspevku tak urobím a obzriem si ich. Možno sú to naozaj špendlíky :-)
    Marmeládka musí byť výborná, ale pri ceste ich asi oberať nebudem :-(((

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud mají plody protáhlý tvar jako trnka, tak by to mohly být špendlíky :o)
      Při cestě špendlíky určitě netrhat, byla by to zbytečná práce s vařením marmelády, která je opravdu vynikající, tak jako pálenka :o)

      Vymazat
  3. Peti, pripomenula si mi výbornú marmeládu, ktorú sme varievali ešte s mojou mamou. Keď si spomeniem na tie vedrá plodov, čo ich bývalo z jediného stromu… :-) Teraz mám pri dome i na chalupe tiež belice, ale zatiaľ iba malé stromčeky. Veľká belica doslúžila, ale našťastie stromček netreba štepiť, tak pestujeme z odkopkov tej starej. No, tiež som si doteraz myslela, že špendlíky hovoríte v Čechách a na Morave mirabelkám – a teraz sa dozvedám, že dokonca mirabelka a myrobalán nie je to isté. U nás pri cestách belice (špendlíky) určite nerastú, ale teda nie som si istá, či to, čo rastie popri cestách, je mirabelka alebo myrobalán – vieš mi povedať, aký je rozdiel medzi týmito dvoma?
    Maj sa krásne, Vierka.

    OdpovědětVymazat
  4. Věrko, ani nevíš, jak jsem ráda, že existuje někdo, kdo ví jak vypadá a chutná pravý špendlík :o)
    Je to opravdu vzácnost, mít doma špendlík. Náš nejstarší strom špendlíku jsme také vypěstovali z odkopku a postupně jsme takto vypěstovali už více jak pět stromů :o)
    Co se týká rozdílu mezi mirabelkou a myrobalánem, tak jsem zatím ve fázi studia, ale co jsem zatím vyčetla, tak mirabelka by měla být jen žlutá nebo mírně do oranžova a po rozpůlení by měla jít oddělit od pecky, stejně jako špendlík. Je ideální doba ke studiu při toulkách přírodou, tak budeme testovat plody a hledat pravou mirabelku :o)
    Zdravím na Slovensko a přeji krásné letní dny, Petra.

    OdpovědětVymazat
  5. Petro, tak by mi zajímalo co máme doma za strom. Plod je menší než pětikoruna, kulatý, někdy, ale málokterý kousek plodu má nádech do červena-fialova ?, jdou od pecky a sladký až až. Před pár lety jsem dělala jako povidla a jsou výborný. Já myslela špendlík a mirabelka, všechno, že je jeden druh. Jsem z toho jelen.
    Přeju hezké dny ! Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, špendlík je něco úplně jiného :o) Podle tvého popisu bych tipla, že můžete mít doma mirabelku nancyskou, ale kdoví, zda to není nějaký myrobalán, protože těch je mnoho druhů. Rozpoznat mirabelku od myrobalánu by mělo jít i podle listů, květů a hábitu stromu. Určitě nejsi jediná, která má v tomto ovoci guláš a těch jelenů nás bude více :o)
      Děkuji za návštěvu a též přeji ještě krásné letní dny, Petra.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas strávený na mém blogu. Přeji vám pohodový krásný den.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...