neděle 5. dubna 2015

Mazanec


... nejstarší velikonoční pečivo, které se odedávna peklo na Bílou sobotu. Mazanec, bochánek, bochníček nebo také křehtík se podával o Velikonoční neděli a to proto, že v neděli chodili naši předci do kostela a nechali si mazanec posvětit. Tato tradice se zachovala u věřících lidí do dneška, ačkoli už posvěcování mazanců není příliš běžné. Symbolem Velikonoc je nastřižení do kříže, aby připomínal Kristovu oběť. Mazanec má dlouhou historii a tradici, první recepty a zmínky o něm pocházejí již z patnáctého a počátku šestnáctého století. Mazanec se tehdy pekl převážně na Velikonoce, někdy ale i mimo ně. Zajímavostí je, že tehdy se do mazance ještě nepřidával cukr a to proto, že byl pro mnoho rodin příliš drahý a jeho používání nebylo běžné jako dnes. Místo něj se dávala sladká smetana, kterou měli lidé doma spíše. Mazance pro čeládku byly obyčejné, pro rodinu hospodáře a návštěvy pak plné hrozinek, mandlí a kandovaného ovoce.

KVÁSKOVÝ MAZANEC

KYNUTÉ TĚSTO
400 g kvásku (založeného 12-16 hodin předem ze lžíce kvásku, 200 g hladké mouky a 200 ml vody)
125 ml mléka
180 g másla
 3 vejce
200 g cukru krupice
20 g vanilkového cukru
620 g pšeničné hladké mouky
100 g mandlových lupínků
citronovou kůru
150 g rozinek
7 g soli

Podrobný postup vypracování kváskového těsta doporučuji nastudovat přímo u Maškrtnice 
nebo postup urychlit použitím domácí pekárny.
Vykynuté těsto rozdělte na 2 - 3 díly a jemně stočte do bochánků.
Vložte na plech vyložený pečícím papírem, přikryjte utěrkou a nechte 3 - 4 hodiny kynout.
Potom bochánky pomašlujte vajíčkem, posypejte mandlemi a nařežte do křížku.
Vložte do trouby a pomalu pečte.
Dobrou chuť!

 Za recept i odkaz na kváskový mazanec děkuji Bětce.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu a čas strávený na mém blogu. Přeji vám pohodový krásný den.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...